Judecătorul care a luat parte la dezbateri este obligat să participe la deliberare, să pronunțe și să redacteze hotătârea chiar dacă nu mai este judecător al instanței respective?
Problema de drept: ,,Dacă un judecător care a închis dezbaterile, rămânând în pronunțare cu privire la soluția asupra fondului acțiunii penale, este obligat să ia parte la deliberare, să redacteze și să pronunțe hotărârea în ipoteza în care, ulterior închiderii dezbaterilor, a fost transferat, delegat, detașat sau, după caz, a promovat efectiv la instanța superioară, astfel încât nu mai este judecător al instanței respective.”
În ceea ce mă privește, consider că această lacună legislativă din Codul de procedură penală poate fi complinită prin aplicarea dispozițiilor art. 395 alin. 3 din Codul de procedură civilă, dispoziții legale care, în lipsa unor reglementări contrare, se aplică și în materie procesual penală.
În acest sens sunt dispozițiile art. 2 alin. 2 din Codul de procedură civilă, conform cărora, ,,dispozițiile prezentului cod se aplică și în alte materii, în măsura în care legile care le reglementează nu cuprind dispoziții contrare.”
Astfel, potrivit art. 395 alin. 3 Cod procedură civilă, ,,judecătorul care a luat parte la judecată este ținut să se pronunțe chiar dacă nu mai este judecător al instanței respective, cu excepția cazului în care, în condițiile legii, i-a încetat calitatea de judecător sau este suspendat din funcție. În această situație, procesul se repune pe rol, cu citarea pârților, pentru ca ele să pună din nou concluzii în fața completului de judecată legal constituit.”
Din coroborarea dispozițiilor art. 392 alin. 1 și 395 alin. 1 din Codul de procedură penală rezultă că judecătorul care pronunță o soluție trebuie să fie membru al completului în fața căruia au avut loc dezbaterile, transferul, delegarea, detașarea sau promovarea efectivă a judecătorului în fața căruia au avut loc dezbaterile nefiind prevăzută ca împrejurare care să justifice repunerea cauzei pe rol.
Pe cale de consecință, opinez în sensul că judecătorul care a închis dezbaterile, rămânând în pronunțare cu privire la soluția asupra fondului acțiunii penale, este obligat să ia parte la deliberare, să redacteze și să pronunțe hotărârea chiar și dacă, ulterior închiderii dezbaterilor, a fost transferat, delegat, detașat sau, după caz, a promovat efectiv la instanța superioară, nemaifiind judecător al instanței respective.
Care este punctul tău de vedere? (mai jos găsești formularul pentru comentarii)