Noțiunile de ,,practicarea prostituției” și ,,act sexual” din cuprinsul art. 213 alin. 4 Cod penal (infracțiunea de proxenetism)
I. Noțiunea de ,,practicarea prostituției”
Conform art. 213 alin. 4 din Codul penal, prin practicarea prostituției se înțelege întreținerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obținerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.
II. Noțiunea de ,,act sexual”
În ceea ce privește noțiunea de act sexual din cuprinsul articolului 213 alin. 4 C. pen., voi încerca să definesc această noțiune pornind de la următoarele concepte, cuprinse în articolele 218, 219, 220 și 221 din Codul penal:
- act sexual oral sau anal;
- orice act de penetrare vaginală sau anală (acte care nu se încadrează în noțiunea act sexual oral sau anal);
- act de natură sexuală.
Analizând aceste concepte, îmi permit să stabilesc două categorii de bază, respectiv categoria actelor sexuale și categoria actelor de natură sexuală, raportul dintre ele fiind, din punctul meu de vedere, de întreg-parte (general-particular), actul de natură sexuală reprezentând întregul în raport cu actul sexual.
Actul sexual oral și actul sexual anal intră, evident, în categoria mai restrânsă a actelor sexuale, chiar denumirea dată de legiuitor incluzându-le în această categorie, însă problema se pune în ce categorie intră celelalte acte de penetrare vaginală sau anală de care face vorbire, de pildă, alin. 2 al art. 218 din Codul penal?
Conform doctrinei (a se vedea V. Cioclei, în Codul penal, Comentariu pe articole, ediţia a 3-a, ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2020, p. 757, paragraf 2), prin act de natură sexuală se înţelege orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe.
Potrivit deciziei CCR nr. 92/2023 (paragraful 29), care validează cele statuate prin decizia CCR nr. 420/2017 (paragraful 17), prin expresia „act de natură sexuală„, utilizată în cadrul articolului anterior menţionat (referindu-se la art. 221 C. pen.), legiuitorul a avut în vedere actele de natură sexuală prevăzute în dispoziţiile art. 219 din Codul penal (care reglementează agresiunea sexuală), şi anume orice act prin care se tinde la obţinerea excitaţiei sexuale ori a satisfacţiei sexuale prin alte procedee decât acţiunea de penetrare.
Astfel, coroborând cele statuate în doctrină cu decizia CCR anterior menționată, concluzionez că orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe, prin care se tinde la obținerea excitației sexuale ori a satisfacției sexuale, ce presupune o acțiune de penetrare, intră în categoria actelor sexuale, celelalte acte care nu presupun o acțiune de penetrare rămânând în categoria largă a actelor de natură sexuală, fără a fi considerate acte sexuale.
În concluzie, consider că se circumscrie conceptului de <act sexual> din art. 213 alin. 4 C. pen., orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe, prin care se tinde la obținerea excitației sexuale ori a satisfacției sexuale, ce presupune o acțiune de penetrare.
Astfel, pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de proxenetism este necesar să se fi întreținut un act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe, prin care s-a urmărit obținerea excitației sexuale ori a satisfacției sexuale, săvârșit printr-o acțiune de penetrare.
O interpretare extensivă a noțiunii de act sexual din cuprinsul art. 213 alin. 4 C. pen., în sensul includerii în această noțiune și a actelor care nu presupun o acțiune de penetrare, consider că ar reprezenta o interpretare extensivă a legii penale în defavoarea acuzatului, contrar principiului legalității incriminării.
După cum s-a stabilit în doctrină și jurisprudență, instanțele de judecată nu sunt îndreptățite să recurgă la o interpretare extensivă defavorabilă a legii penale sau la o aplicare prin analogie, cerința interpretării stricte a normei penale, ca și interzicerea analogiei în aplicarea legii penale, urmărind protecția persoanei împotriva arbitrarului.
Care este punctul tău de vedere? (mai jos găsești formularul pentru comentarii)