Noțiunile de ,,raport sexual”, ,,act sexual” și ,,act de natură sexuală” de la infracțiunile contra vieții sexuale
Raport sexual = conjuncţia dintre organul sexual masculin şi cel feminin, subiecţii fiind, în mod evident, de sex diferit. (a se vedea V. Cioclei, în Codul penal, Comentariu pe articole, ediţia a 3-a, ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2020, p. 752, paragraf 3)
Act sexual = orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe, prin care se tinde la obținerea excitației sexuale ori a satisfacției sexuale, ce presupune o acțiune de penetrare.
Astfel, actele de penetrare vaginală sau anală din cuprinsul art. 218 alin. 2 și art. 220 alin. 1 din Codul penal intră în categoria actelor sexuale.
- Act sexual oral = conjuncţia dintre un organ sexual şi cavitatea orală a unei alte persoane, indiferent de sex. (a se vedea V. Cioclei, în Codul penal, Comentariu pe articole, ediţia a 3-a, ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2020, p. 752, paragraf 3);
- Act sexual anal = conjuncţia dintre organul sexual bărbătesc şi cavitatea anală a altei persoane, bărbat sau femeie, subiecţii putând fi de sex diferit sau de acelaşi sex. (a se vedea V. Cioclei, în Codul penal, Comentariu pe articole, ediţia a 3-a, ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2020, p. 753);
Act de natură sexuală = orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe, prin care se tinde la obținerea excitației sexuale ori a satisfacției sexuale, ce NU presupune o acțiune de penetrare.
Cum am stabilit diferența dintre actul sexual și actul de natură sexuală?
Conform doctrinei (a se vedea V. Cioclei, în Codul penal, Comentariu pe articole, ediţia a 3-a, ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2020, p. 757, paragraf 2), prin act de natură sexuală se înţelege orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe.
Potrivit deciziei CCR nr. 92/2023 (paragraful 29), care validează cele statuate prin decizia CCR nr. 420/2017 (paragraful 17), prin expresia „act de natură sexuală„, utilizată în cadrul articolului anterior menţionat (referindu-se la art. 221 C. pen.), legiuitorul a avut în vedere actele de natură sexuală prevăzute în dispoziţiile art. 219 din Codul penal (care reglementează agresiunea sexuală), şi anume orice act prin care se tinde la obţinerea excitaţiei sexuale ori a satisfacţiei sexuale prin alte procedee decât acţiunea de penetrare.
Astfel, coroborând cele statuate în doctrină cu decizia CCR anterior menționată, concluzionez că orice act aflat în legătură directă sau indirectă cu organele sexuale şi cu activitatea acestor organe, prin care se tinde la obținerea excitației sexuale ori a satisfacției sexuale, ce presupune o acțiune de penetrare, intră în categoria actelor sexuale, celelalte acte care nu presupun o acțiune de penetrare rămânând în categoria largă a actelor de natură sexuală, fără a fi considerate acte sexuale.
Care este raportul dintre noțiunile de ,,raport sexual”, ,,act sexual” și ,,act de natură sexuală”?
Analizând aceste concepte prin prisma definițiilor de mai sus, consider că raportul dintre ele este de întreg-parte (general-particular), actul de natură sexuală reprezentând întregul față de actul sexual și raportul sexual, pe același principiu actul sexual reprezentând întregul față de raportul sexual.
Care este punctul tău de vedere? (mai jos găsești formularul pentru comentarii)