Hotărârea de deschidere a procedurii falimentului are ca efect suspendarea de drept a acțiunilor civile din procesele penale îndreptate împotriva societăţii de asigurare/reasigurare debitoare?
Conform deciziei Curții Constituționale nr. 690/2018 (paragraful 20), publicată în M.O. la data de 18 martie 2019, prevederile art. 262 alin. (4) din Legea nr. 85/2014 nu trebuie interpretate disparat, ci trebuie avut în vedere, pe de o parte, art. 262 în integralitatea sa şi, pe de altă parte, întreg cadrul legislativ în materie, respectiv, în mod concret, art. 242 din Legea nr. 85/2014, potrivit căruia prevederile capitolului I (din care fac parte şi dispoziţiile art. 75, care conţin şi excepţii de la procedura suspendării de drept a tuturor acţiunilor judiciare, extrajudiciare sau a măsurilor de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului), cu excepţia celor cuprinse în secţiunea a 6-a, se vor aplica în mod corespunzător procedurii falimentului societăţilor de asigurare/reasigurare, cu derogările prevăzute în acest capitol.
Totodată, conform deciziei nr. 2286 din 3 noiembrie 2021 a ICCJ, dispozițiile art. 262 alin. (4) se completează cu cele ale art. 75 alin (1), întrucât norma specială din art. 262 alin. (4) nu acoperă ipoteza legală reglementată în teza finală a art. 75 alin. (1), respectiv soarta juridică a demersurilor judiciare pornite împotriva debitoarei falite, suspendate de la momentul deschiderii procedurii de faliment, după ramânerea definitivă a hotărârii de faliment, fiind lăsată neacoperită această situație juridică. Astfel, atâta timp cât art. 262 din lege, ca normă specială în materia falimentului societăților de asigurare/reasigurare, nu conține nicio soluție legislativă pentru acțiunile și măsurile de executare silită după rămânerea definitivă a hotărârii de faliment, care să deroge de la dispozițiile art. 75, completarea art. 262 cu dispozițiile art. 75 este permisă de regulile de interpretare.
Astfel, potrivit art. 262 alin. 4 din Legea nr. 85/2014, dispoziție legală la care fac referire deciziile anterior menționate, hotărârea de deschidere a procedurii falimentului are ca efect suspendarea de drept a tuturor acţiunilor judiciare sau extrajudiciare şi a măsurilor de executare silită îndreptate împotriva societăţii de asigurare/reasigurare debitoare. Creanţele pretinse în aceste procese se înregistrează la dosarul de faliment al tribunalului şi se supun examinării şi înscrierii lor în tabelul creanţelor, potrivit prezentei legi. Efectele procedurii de faliment asupra unui proces civil în curs privind un bun sau un drept de care a fost deposedată societatea de asigurare/reasigurare sunt reglementate de legea statului membru în care procesul este în curs.
Conform art. 242 din Legea nr. 85/2014, prevederile cap. I, cu excepţia celor cuprinse în secţiunea a 6-a, se vor aplica în mod corespunzător procedurii falimentului societăţilor de asigurare/reasigurare, cu derogările prevăzute în acest capitol.
În capitolul I al Legii nr. 85/2014 este cuprins și art. 75 (articol care nu face parte din secțiunea a 6-a a acestui capitol), iar potrivit alin. 2 lit. a teza a II-a din art. 75, nu sunt supuse suspendării de drept acţiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului.
Pe cale de consecință, coroborând toate cele anterior menționate, apreciez că hotărârea de deschidere a procedurii falimentului nu are ca efect suspendarea de drept a acțiunilor civile din procesele penale îndreptate împotriva societăţii de asigurare/reasigurare debitoare.
Recomand a fi consultată inclusiv minuta de practică neunitară întocmită în urma întâlnirii președinților secțiilor specializate (foste comerciale) ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată dezbaterii problemelor de practică neunitară în materia litigiilor cu profesioniști și insolvenței, Bucureşti, 24-25 octombrie 2022, p. 5-16: minuta de practică neunitară.
Care este punctul tău de vedere? (mai jos găsești formularul pentru comentarii)