Uciderea din culpă. Forme. Modalități. Sancțiuni
Uciderea din culpă. Forme
Fiind vorba de o infracțiune săvârșită din culpă, nu există forme imperfecte (acte de pregătire și tentativă), acestea nefiind posibile.
De asemenea, infracțiunea de ucidere din culpă nu poate fi comisă în formă continuată, în primul rând pentru faptul că nu putem vorbi o unică rezoluție infracțională în cazul infracțiunilor săvârșite din culpă, aceasta presupunând intenția.
Poate îmbrăca forma unei infracțiuni progresive, când inițial se produce victimei o vătămare corporală, iar în urma agravării stării de sănătate a acesteia, fără intervenția vreunei alte persoane sau a făptuitorului, survine decesul.
Se consumă în momentul producerii morții persoanei ca rezultat al activității făptuitorului.
Uciderea din culpă. Modalități
Există o variantă tip (simplă) și două variante agravate.
Varianta tip este prevăzută de art. 192 alin. 1 C. pen. și are în vedere uciderea unei persoane din culpă simplă sau cu prevedere.
Prima variantă agravată este prevăzută de art. 192 alin. 2 teza I C. pen., detalii despre aceasta găsindu-se în rândurile anterioare, cu exemple din practică și abordarea unor chestiuni controversate. Se referă la uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități.
A doua variantă agravată este prevăzută de art. 192 alin. 3 C. pen. și este dată de pluralitatea de victime, astfel că, în situația în care, din culpă, se produce decesul a două sau mai multe persoane, nu se va reține concursul de infracțiuni, ci această variantă agravată, ce presupune majorarea cu jumătate a limitelor speciale prevăzute la alineatele 1 și 2 ale art. 192 C. pen.
Uciderea din culpă. Sancțiuni
În funcție de modalitatea normativă reținută în sarcina subiectului activ, pedepsele prevăzute de lege sunt:
- închisoarea de la 1 la 5 ani, în cazul variantei tip, prevăzută de art. 192 alin. 1 C. pen.;
- închisoarea de la 2 la 7 ani, în cazul primei variante agravate, prevăzută de art. 192 alin. 2 teza I C. pen.;
- închisoarea de la 1 an și 6 luni la 7 ani și 6 luni (limitele speciale majorate cu jumătate), în cazul variantei agravate prevăzute de art. 192 alin. 3 C. pen., când raportarea se face la art. 192 alin. 1 C. pen.;
- închisoarea de la 3 ani la 10 ani și 6 luni (limitele speciale majorate cu jumătate), în cazul variantei agravate prevăzute de art. 192 alin. 3 C. pen., când raportarea se face la art. 192 alin. 2 C. pen.
Pedepsele anterior menționate pot fi aplicate persoanelor fizice majore, față de minori urmând a se lua măsurile educative prevăzute de art. 115 alin. 1 C. pen., iar în cazul persoanelor juridice singura pedeapsă principală posibilă este amenda.
Pe lângă pedepsele principale, în cazul persoanelor fizice majore pot fi aplicate inclusiv pedepse complementare (articolele 66, 68 și 69 C. pen.) și accesorii (art. 65 C. pen.), iar în cazul persoanei juridice una sau mai multe pedepse complementare dintre cele prevăzute de art. 136 alin. 3 C. pen.
În practică, de regulă, în cazul persoanei fizice majore se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, o soluție mai blândă sau mai aspră dispunându-se doar în cazul în care există anumite circumstanțe, favorabile sau defavorabile inculpatului, care impun o astfel de soluție.
Începând cu data de 13.07.2023, data intrării în vigoare a Legii nr. 213/2023, nu se mai poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. 2 și 3 C. pen., dacă acestea au fost săvârșite în concurs cu una dintre infracțiunile prevăzute de articolele 335 sau 336 C. pen. (art. 91 alin. 3 indice 1 C. pen.), unica soluție posibilă fiind dispunerea executării pedepsei în regim de detenție. În ceea ce privește faptele săvârșite anterior datei de 13.07.2023 se aplică legea penală mai favorabilă.
Care este punctul tău de vedere? (mai jos găsești formularul pentru comentarii)