Urmarea imediată a infracțiunii de ucidere din culpă
Urmarea imediată: moartea victimei, fiind vorba de o infracțiune de rezultat.
Dacă prin fapta săvârșită s-a cauzat moartea a două sau mai multe persoane, sunt aplicabile dispozițiile art. 192 alin. 3 C. pen.
Spre deosebire de infracțiunea de omor, unde producerea rezultatului face ca fapta să fie consumată, iar neproducerea acestuia face ca fapta să rămână în forma tentată, în cazul infracțiunii de ucidere din culpă producerea rezultatului, respectiv moartea unei persoane, reprezintă un element de tipicitate indispensabil, legiuitorul neînțelegând să incrimineze conduitele neglijente sau nesăbuite în general, ci doar pe acelea care au produs un rezultat, respectiv moartea unei persoane. Astfel, spre exemplu, dacă o persoană aruncă o țigară aprinsă într-o stație de alimentare cu carburant, dar nu se produce moarte vreunei persoane sau vreun alt rezultat prevăzut de legea penală, persoana respectivă nu va răspunde penal, pe când în situația în care țigara este aruncată dintr-un autoturism pe șosea, vântul deplasând-o într-o căpiță cu fân în care dormea o persoană, cu consecința decesului acesteia, fapta constituie ucidere din culpă.[1]
Care este punctul tău de vedere? (mai jos găsești formularul pentru comentarii)
BIBLIOGRAFIE:
[1] Sergiu Bogdan, Doris Alina Șerban, Drept penal. Partea specială. Infracțiuni contra persoanei și contra înfăptuirii justiției, Ediția a 2-a, Ed. Universul Juridic, București, 2020, p. 96.